Kentin kuzeybatısında, Akropolün güney eteklerine yaslanmış olan Palaestra (Spor Akademisi / idman Yurdu), Perge’nin diğer önemli kamu yapıları gibi düzgün kesilmiş kireçtaşı bloklardan inşa edilmiştir. Kare planlı ve iki katlı olarak tasarlanmış yapının kazısı tamamlanmamıştır. Bununla birlikte yapıya ilişkin olarak, Roma Dönemine ait gymnasiumlardan farklı şekilde bağımsız bir kompleks olarak planlandığını, gerek korunma durumu gerekse boyutları açısından Anadolu’nun en önemli palaestralarından olduğunu söylemek mümkündür.

Kuzey duvarı haricinde doğu, güney ve batı duvarları kısmen ayakta kalan yapının, biri güney cephede diğeri batıda olmak üzere iki girişi mevcuttur. Alanda 2012-2013 yıllarında Antalya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında sürdürülen kazılar yapının güney cephesinin ön yüzünde bir podyum bulunduğunu ortaya koymuştur. Doğuda 1.30 m. yüksekliğe sahip olan podyum, kot farkından dolayı batıda cadde zemini ile bütünleşmektedir. Yaklaşık 2.60 m. genişliğindeki podyum, 0.70 m. yüksekliğindeki parapetlerle desteklenmiştir. Parapetleri standart aralıklarla yarım daire formundaki kurnalarla donatılmıştır. Böylelikle yapının kütlesel görünümü hafifletilerek görsel açıdan ön cephesi hareketlendirilmiş olup estetik kaygılar da gözetilerek bir havuz/çeşme oluşturulmuştur.

Kapı lentosunun ortasında bulunan ve noksan durumdaki yazıttan bahse konu anıtsal yapının “C. Julius Cornutus ve eşinin yapıyı, imparator Nero’ya adadığı” dolayısıyla yapının MS I. yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, İmparatorluk Döneminde , kent sakinlerinin artan su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapının doğusunda, Palaestra’ya organik biçimde bağlanmış bir su kemeri eklenmiştir. Kuzey-güney istikametinde uzanan bu su kemerinin yüksekliği 4.25 metredir. Doğu-batı uzantılı ikinci kemerin yüksekliği ise 3.30 m. olup bu kemer, Batı Sütunlu Cadde’ye paralel devam eden su kanalını beslemektedir.