Rockefeller Vakfı’nın yardımlarıyla kurulmuştur.

1927-32 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimarları Theodor Jost ve Robert Oerley’dir. Yerleşkedeki aşı üretim binasını T.Jost, T biçimli merkez binayı, Hıfzıssıhha Okulu binasını, on altı daireli lojman binasını ve ahırları R.Oerley tasarlamıştır. Yapı girişindeki kadın atlet heykeli modernizmin 1930’lu yıllar heykel sanatına yansıması olarak görülmektedir.

663 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 2/11/2011 tarihinde yürürlüğe girmesi ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na devir olunmuştur. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da, daha sonra T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü olarak isimlendirilmiştir.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı
Merkezin bulunduğu bina (1935)
Kuruluş27 Mayıs 1928 (95 yıl önce) (1928-05-27)
Kuruluş yeriÇankaya, Ankara, Türkiye

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı veya Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Türkiye’de yaşayan halkın sağlığının korunması amacıyla temel laboratuvar hizmetleri yürütmek için kurulmuş Ankara’da bulunan bir ulusal referans laboratuvarı idi.[1] Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi olarak tekrardan açılacağı açıklandı.[2][3]

1. ^ "Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Kuruluş ve Tarihçe". Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü resmi web sitesi. 2 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2011.
  2. ^ Aydınlık (24 Kasım 2022). "Bakan Koca açıkladı: Aşı ve biyoteknolojik ürünlerin üretimi büyük oranda artacak". www.aydinlik.com.tr/haber/asilarin-yuzde-86si-hifzissihhada-uretilecek-352444. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023.
  3. ^ "Türkiye'nin 'aşı ve biyoteknoloji üssü' 2022 yılı sonunda hizmete alınacak". Anadolu Ajansı. 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023.