Meram ilçesine bağlı Sahip Ata Mahallesi, Sahip Ata Caddesi üzerinde, aynı adlı camiyi kuşatan duvarların kuzeydoğu köşesinde yer alan çeşme, dikdörtgen formlu ve sivri kemerlidir. Son yıllarda geçirdiği onarımlar neticesinde oldukça sağlam durumdadır ve günümüzde fonksiyonunu sürdürmektedir.

Sille taşı ve devşirme malzemeler kullanılarak yapılan çeşme, oldukça sade bir yapıdır. Üstte, düz saçakla nihayetlenen eserin, saçak üzeri restorasyonlar neticesinde ilave edilen kiremit örülü çatı ile kaplanmıştır. Çeşme cephesini kuşatan sivri kemer, yanlarda yüzeyleri süslemesiz yekpare ayaklar üzerine oturmaktadır. Çeşme cephesinde düzgün yüzeyler üzerinde sadece musluk bulunmaktadır. Çeşmenin altında ise yanları seki şeklinde olan yalak yer almaktadır.

Kitabesi bulunmayan çeşme, genel özellikleri itibariyle XIX. yüzyıla tarihlendirilebilir.

Konyapedia