Suhzır Kalesi Batum’un kuzeyinde “Tsikhisdziri” tepesinde yer almaktadır. Romalılar tarafından Lazları kontrol altında tutabilmek maksadıyla 6. yüzyılda yapılan bir dizi kaleden en müstahkem olanıdır. Bu dönemdeki adı Petra Kalesi’dir. Petra ve kalesi, 541 den 562 kadar, 20 yıl süren Bizans İmparatorluğu ve Sasâniler arasında devam eden Lazic Savaşı sırasında ana savaş alanlarından biri olmuştur. 1570’de Osmanlılar tarafından ele geçirilene kadar Guria Beyliği’ne aitti. Osmanlılar kaleyi onardı ve orada küçük bir garnizon tuttu. Osmanlı belgelerinde, Suhzır Kalesi’nin Batum ile Çürüksu arasında bulunan yol üzerinde ve yaya olarak Çürüksu’ya bir buçuk saat kadar mesafede olan bir mevkide bulunduğu belirtilmektedir.

1878’de Rusya İmparatorluğu tarafından Ayastefanos Antlaşması’na göre ilhak edilmiştir.