Hastane 1950 senesinde Adalet Süreyya İlmen‘in hibe ettiği 1800 dönümlük “Narlıdere Çiftliği”nde 30.11.1951 senesinde, yirmi hasta alarak hizmete giren  basit bir binada çalışmaya başlamıştır.

1952 senesinde Adalet Süreyya İlmen’in ahşap “Harem Köşkü” restore edilerek elli yataklı bir hastane haline getirilmiş ve “Selamlık Köşkü” de idare binası olarak kullanılmaya başlamıştır.

1957 senesinde yapımı tamamlanan ve halen ” A Blok” olarak isimlenen 350 yataklı yeni binası hizmete açılmıştır. Bu yeni bina hizmete açılıncaya kadar, yani 1952 – 1958 seneleri arasında, 5058 hasta tedavi görmüş, bunlardan 53 hasta vefat etmiştir. Global olarak bu dönemde ölüm oranı % 1’dir.

1953 senesinden itibaren Sağlık ve Sosyal Yârdim Bakanlığı Senatoryuma tam süreli “akciğer hastalıkları” dalında uzman yetiştirme yetkisi tanınmıştır. 1958 senesinden itibaren de Torak Cerrahisinde tam süreli akciğer Cerrahisi dalında asistan yetiştirme yetkisi tanınmıştır.

1961 senesinde Başhekimlik Senatoryumun yeni binalarla geliştirilmesini ve verem hastalığı  ile beraber, verem dışı akciğer hastalıklarının da tetkik ve tedavi edilebildiği bir “Göğüs Hastalıkları Merkezi” haline getirilmesini Genel Müdürlüğüne teklif etmiştir.

Genel Müdürlüğün verdiği talimatla bu yeni binalar sistemi için tarafımızdan bir iş programı hazırlanmış ve bu program sınırları içinde bir proje müsabakası ilan edilmiştir. Onsekiz projenin iştirak ettiği bu müsabakanın jürisinde; Başhekim de vazifeli olarak bulunmuş, on gün süren titiz bir jüri çalışması sonucu bugün gerçekleşen proje yarışmayı kazanmıştır. (22.03.1962)

Yeni binaların yapımı ile birlikte tesis artık Sanatoryum ismini bırakmış, “S.S.K. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Merkezi” ismi ile hizmetlerine devam etmiştir.

1951 senesinde yirmi yatakla çalışmaya başlayan tesis, 1976 senesinde bin altı yüz hasta yatak kapasitesine yükselmiş bulunmaktadır.

Kaynak: Hastane tarihçesi