Şavşat’ın Aşağı Koyunlu (Kirazlı) Köyünde yer almaktadır. Ortaçağ döneminden kalan bu mekân, geçmişte din görevlilerinin inziva alanı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yapının bir yüzü tamamen kayaya yaslanmıştır. Yapı, biri kaya kilisesi olmak üzere, kaya içinde bulunan iki farklı bölümden ve kayanın oyulması ile oluşturulmuş bir odadan oluşmaktadır.

Balvana Manastırı
ბალვანას მონასტერი
Balvana Kilisesi
KonumKirazlı, Şavşat
İnançDoğu Ortodoks
MezhepGürcü Ortodoks Kilisesi
DurumHarabe
Mimari türManastır
Mimari biçimGürcü mimarisi
Tamamlanma10. yüzyıl

Balvana Manastırı (Gürcüce: ბალვანას მონასტერი; okunuşu: "balvanas monast'eri"), tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Balvana olan Kirazlı köyü sınırları içinde erken Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü manastırıdır.[1] Balvana Manastırı, Sulesi ve Balvana köyleri sınırında bulunduğu için Sulesi Manastırı olarak da bilinir.[2]

1. ^ 2015 Yılı Tao-Klarceti Tarihi Eserleri Araştırma Gezisi Sonuçları (Gürcüce), Tiflis, 2016, s. 17. 6 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN 978-9941-9123-9-9
  2. ^ Tao-Klarceti - Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Kataloğu (Gürcüce), (Editör) Buba Kudava, (Yazarlar) Nestan Bagauri, Zurab Batiaşvili, İrma Beridze, Buba Kudava, Nikoloz Jğenti, Goça Saitidze, Natia Hizanişvili, Tiflis, 2018, s. 17, ISBN 9789941478178.