Tarsus Çırçır Fabrikası’nın 1865 yılında bölgedeki Avrupalıların girişimiyle Adana ve Mersin’deki çırçır fabrikalarıyla birlikte inşa edildiği tahmin edilmekte ve Osmanlı İmparatorluğu’nun en eski sanayi binalarından biri olduğu düşünülmektedir. Pamuk elyafının çekirdeğinden ayrılması ve depolanması işlerinde kullanılmak üzere inşa edilmiştir. Fabrika farklı sahipler tarafından kullanılmış ve 1980’lere kadar işlevini korumuştur. 1980’lerde özgün işlevini yitirmiş, bir süre depo olarak kullanılmış ve sonunda terk edilmiştir. Tarsus Çırçır Fabrikası kent merkezinde, 3. derece arkeolojik sit alanı içinde yer almaktadır. Yakın çevresinde St. Paul Kilisesi, Tarsus Amerikan Koleji yerleşkesi ve Ulu Cami, Kırkkaşık Bedesteni, yirmiden fazla tescilli kültür varlığı konut yapısı ve Gözlükule Höyüğü gibi kentin önemli kültürel miras alanları bulunmaktadır. Gözlükule Höyüğü’nün Neolitik dönemden bugüne kesintisiz dokuz bin yıllık süreyle yerleşim alanı olarak kullanılmasının yanı sıra, Akdeniz arkeolojisinde önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde BOUN tarafından sürdürülen Gözlükule Höyüğü’ndeki arkeolojik araştırmalar için kullanılan bir araştırma merkezidir.

Kaynak: Terk Edilmiş Fabrikadan Araştırma Merkezine: Tarsus Çırçır Fabrikası / BOUN Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi – Yapı Dergisi (yapidergisi.com)