Tevekkül Hamamı Aksaray ile Haseki arasında Millet Caddesi ile Arap Manav Sokağı’nın birleştiği yerde yer almaktaydı.

İstanbul hamamları ile ilgili bir çalışmadan, Tevekkül Hamamı’nın XVIII. yüzyıl İstanbulu’ndaki varlığını tespit etmek mümkündür. Buna göre, 1766 yılında Tevekkül Hamamı’nın türü kuşluk hamamıdır. Bulunduğu mevkii ise Yusufpaşa Çeşmesi kurbunda olup, hamam Tavaşi Mustafa Ağa ve Kasım Ağa Vakıflarınca işletilmekteydi.

Bir diğer araştırmacı Neşet Köseoğlu ise, İstanbul hamamlarına ilişkin 1952 yılında hazırladığı kitapçığında Tevekkül Hamamı’nın Aksaray’da hali hazırda hamam işlevi ile hizmet verdiğini ve İstanbul’un güzide hamamlarından biri olduğunu belirtmektedir.

Tevekkül Hamamı, iki çıkmaz sokak arasında ve meyilli arazi üzerine kurulmuştu. Tramvay caddesinden bakıldığında, fevkani hamam olarak görünmekteydi. Ahşap müştemilatından dolayı çoğu zaman ahşap konut sanılırdı. Süheyl Ünver, 1942 yılında Vakıflar Dergisi için hazırladığı hamamlarla ilgili makalesinde,
Tevekkül Hamamı’nın, küçük bir hamam olarak yapıldığını veya eski bir konağın hamamı olduğunu ifade etmektedir. Ünver’in bu tespiti, hamamın halk tarafından konuta benzetilmesini açıklayabilir.

Tevekkül Hamamı, kurul kararına rağmen 1957 yılında Millet Caddesi açılırken tamamen yıkılmıştır.

Kaynak: Osmanlı Kenti İstanbul’u Yıkmak ve Yeniden Yapmak Paradoksu: Menderes Yıkımları, S. 153, 154, Esma İgüs – Hayriye İsmailoğlu