Tuzla Kıbrıs’ın güney doğu sahilinde yer alan işlek bir liman şehri olup Larnaka ismiyle de anılmaktadır. Bölgenin güneyindeki tuz gölü havzasından önemli miktarda tuz çıkarılması sebebiyle burası Osmanlı Dönemi’nde “Tuzla” ismiyle anılmış ve kaza merkezi olmuştur.

Osmanlılar 3 Temmuz 1570 tarihinde Larnaka’yı ele geçirdi. Burayı üs olarak seçen Osmanlı ordusu 1571’de Magosa’yı alarak Kıbrıs’ı tamamen fethetti. Osmanlı idaresi döneminde Larnaka ekonomik ve ticarî açıdan canlı bir şehir oldu. 1625 yılında Tuzla Kalesi tamir edilerek içine asker yerleştirildi. Tuzla (Larnaka) Kalesi deniz kıyısında kare planlı, kesme taştan yapılmış bir Osmanlı eseridir. Kapının üst bölümünde Sultan Abdülmecid’in tuğrası ve 1014 (1605-1606) tarihli bir kitabe yer almaktadır. Kalenin burcu bulunmamaktadır.

93 harbinden sonra 1878’de Kıbrıs’ın idaresi İngilizler’e devredilince Larnaka da onların kontrolü altına girdi. 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluncaya kadar Larnaka İngiliz yönetiminde kaldı. İngiliz idaresi döneminde polis okulu ve hapishane olarak kullanılan kale daha sonra müzeye çevrilmiştir.