Yerköy İlçesi Sekili Beldesi’nde bulunan köprü ortadaki en yüksek olmak üzere, ırmak kenarlarına doğru daha küçük dört adet sivri kemerli açıklıktan oluşmaktadır. Tamamı kesme taştan inşa edilmiştir. Üstte yine düzgün kesme taştan her iki yanda korkulukları bulunmaktadır.1

Kızılırmak Nehri’nin en uzun kolu olan Delice Irmağı üzerinde bulunan, kuzey – güney istikametinde, 60 metre uzunlukta olan köprünün üzerinde kitabe olmadığı için kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de yapı özellikleri itibariyle Selçuklu dönemine (13. yy. ortaları) tarihlendirilebilir. Köprünün yakınlarında bulunan ve Selçuklu Dönemine ait olan Sekili (Delicesu) Han kalıntıları da bu durumu doğrular niteliktedir.2

—–

1 Türkiye Kültür Portalı – Tuzla Köprüsü

2Emine Saka Akın,  Selahaddin Sezer, Tarihi Köprülerin Kullanımları Yozgat Örneği, Online Journal of Art and Design, Volume 11, 2023.