İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği ile savaş halindeki Almanya, deniz yoluyla da savaşı desteklemek için Karadeniz’de bir donanma filosu kurmaya karar verdi. Tarafsız Türkiye’nin boğazları kapamasıyla Almanlar gemilerini Elbe ve Tuna nehirlerinde sallarla, otobanlarda ise kamyonlarla taşıyarak Romanya’ya getirdiler. Köstence limanında o luşturulan 30. Flotilla’da birçok hücumbot, mayın tarama gemisi ve altı tane de denizaltı bulunuyordu. Denizaltılar, Karadeniz’deki Sovyet Donanması’na karşı mücadele verdiler. Fakat karadaki savaş Almanların aleyhinde gelişti. Kızıl Ordu, A ğustos 1944’te Romanya’yı ele geçirdi ve Köstence limanındaki denizatlılardan üçünü batırdı. Limandan kaçmayı başaran diğer üç Alman denizatlısı, Sovyetlerin Bulgaristan’ı da işgal etmesiyle, Karadeniz’de kapana kısıldı. Alman denizatlılarının çaresiz kalan kaptanları Türk sahillerinde denizaltılrını batırmaya karar verdiler. Planları, bir şekilde Ege Denizi’ndeki adalara kaçıp oradan da Almanya’ya geri dönmekti. 10 – 11 Eylül 1944 geceleri üç denizaltı, mürettebatları tarafından Türkiye kıyısında Ereğli yakınlarında batırıldı. Fakat Alman denizciler Türkiye topraklarına ayak bastıktan birkaç gün sonra yakalandılar ve yaklaşık iki sene boyunca Beyşehir ile Isparta’da tutuldular.

Toplam 11.094 gross tonluk 7 gemi ve 1410 tonluk iki savaş gemisi batırmıştır. En son komutanı Oblt. Rudolf Arendt tarafından Türkiye karasularında batırılmıştır.

30. denizaltı filotillası
30. denizaltı filottilla'sına katılmadan önce U-19 ve U-20 denizaltıları (ortadaki 2 bot)
EtkinEkim 1942 - Ekim 1944
BağlılıkNazi Almanyası
SınıfıKriegsmarine
KarargâhConstanza, Romanya
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Karl Fleige

30. denizaltı filotillası (Almanca: 30. Unterseebootflottille, 30. U-Flottille), II. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasının Barbarossa Harekâtı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz'de abluka altına almak amacıyla kurulmuş denizaltı filotillası.