Vezir Câmii olarak bilinen eser, 1669’da Osmanlı topraklarına katılan Kandiye’de (Heraklion), şehir merkezinde yer almaktadır. Câminin bânîsi, kalenin de fâtihi olan Köprülü Fâzıl Ahmet Paşa’dır. 1678’de inşâ edilen câmiye 1685 yılında iki şerefeli bir minâre eklenmiştir. 1856 yılında meydana gelen depreminde tümüyle yıkılan câmi, 1869’da Sadrazam Ali Paşa’nın gayretiyle mimar Athanasios Mousis tarafından yeniden inşâ edilmiş ve 1871’de törenle açılmıştır. İnşâ kitâbesi olmayan câminin H.1288 (M.1871) ve H.1311 (1893-94) târihli onarım kitâbesinin bulunduğu bilinmektedir.

1924 yılında Agiou Titou adıyla kiliseye çevrilen câmi, hâlen bu amaçla kullanılmaktadır. Evliyâ Çelebi’nin “yüksek, değerli bir sanat eseri” olarak nitelediği ve 1913 yılına ait kartpostalda görülen iki şerefeli minâre, câminin kiliseye çevrilmesi sırasında kâidesine kadar yıktırılıp üzerine çan kulesi yapılmıştır. Mermer minber ise 1965 yılında kaldırılmıştır.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1042-1047). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)