Fener Rum Patrikhanesi’nin MS 500 tarihli İstanbul haritasının tekrar incelenmesi sonucunda yeniden fark edilen yerleşim, 1000 yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kalmadan önce Bizans döneminde sürgünlere ve din adamlarına ev sahipliği yapıyordu ve en önemli yapısı üzerinde bulunan manastırdı.

Kayıp adayı yakın tarihte ortaya çıkaran isim Büyükadalı Dr. Akilla Millas’tır.

Denizdeki su seviyesi yükselmeden önce adadaki yapılar çok daha iyi görülebiliyordu. Günümüzde Bostancı’dan Büyükada’ya vapurla gidilirken iki deniz fenerinin yanından geçilir. İkinci fenere, yöre halkı “Çakar” der. Vordonisi Küçükyalı- Bostancı sahilinin tam karşısında kıyıdan yaklaşık 3 mil kadar uzaklıktaki bu ikinci fenerin altındadır. Bu bölgede sahilde otururken de denizde görülen köpüklü alan Vordonisi’yi işaret eder.

2015 yılından bu yana, Maltepe Belediyesi, Kurumlar ve sualtı arkeologlarının keşif dalışlarıyla Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınması için de çalışmalar devam etmektedir.

Vordonos Adaları, 1010 yılında meydana gelen Bizans depreminde battığı belirtilen, İstanbul'un kayıp adalarıdır. Büyük Vordonos ve Küçük Vordonos isminde iki adadan oluşmaktadır. Üstündeki manastır ile battığı bilinmektedir. Bostancı Çöken Ada olarak da bilinen bu eski adanın bulunduğu yere şimdilerde Höreke ya da Manastır Kayalıkları denmektedir.[1]

  1. ^ İstanbul'un Kayıp Adası, Milliyet[ölü/kırık bağlantı]