Eski Hükümet Binası, tepenin en üst noktasında çevreye hakim konumda yer almakta olup, eski Yafa’nın hala ayakta durabilen hacim bakımından en büyük mimari eseri olarak kabul edilir. XVIII. yüzyılda bir haçlı binasının üzerine inşa edilmiş olan yapının XIX. yüzyılın başlarında Emir Muhammed Ebu Nabbut’un Yafa’daki imar faaliyetleri esnasında tamamlandığı sanılmaktadır. XIX. asır boyunca Hükümet Sarayı olarak kullanılan yapı, saray bölümü dışında, bir kışla ya da hapishane, bir posta ofisi, bir hamam ve küçük bir mescitten ibarettir.

1870’de kışla şehrin kuzeydoğu tarafına taşınmıştır. 1897’de kışlanın karşısında Yeni Hükümet Binası yapılınca bu yapı Damiani ailesinin sahipliğinde sabun fabrikası olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1948 savaşından 1961’e kadar da başka fabrikalara ev sahipliği yapan Eski Hükümet Binası, bundan sonra Tel-Aviv-Yafa Eski Eserler Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

İç mimarinin şekillenişi üzerinde pek fazla bir şey söylenememesine karşın kalevari yapıda yüksek duvarları gibi dış mimari özellikleriyle hayli dikkat çekici bir yapıdır. Kuzey cephedeki giriş eyvanı büyük bir sivri kemerli eyvandan ibaret olup, kemerin çevresi diş sıralarıyla hareketlendirilmiştir. Eyvan içerisinde, çubuklu basık kemer içerisine yerleştirilmiş basık kemerIi kapı açıklığı ile yan kısımlarda küçük birer dikdörtgen şekilli pencereler mevcuttur. Eyvanın sol tarafında, altta biri büyük, diğeri küçük basık kemerli, üstte ise üç sivri kemerli açıklık vardır. İçeride de bol miktarda basık, yuvarlak ve sivri kemerlerle birbirinden ayrılmış bölümlenmeler söz konusudur.

İSRAİL/YAFA’DAKİ OSMANLI MİMARİ ESERLERİ ÜZERİNE GÖZLEMLER, Ahmet Ali Bayhan