Karatay ilçesine bağlı Şemsi Tebrizi Mahallesi’nde, Şems-i Tebrizî Zaviyesi’nin hemen kuzeyinde, Şems Caddesi ile 19 Mayıs Sokağı’nın kesiştiği noktada, 19 Mayıs İlkokulunun (günümüzde Mehmet Bayır İmam-Hatip Ortaokulunun) bahçe duvarına bitişik olan çeşme, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Sivri kemerli, tek lüleli bir sokak çeşmesidir. Sivri kemeri yekpare iki ayağa oturmaktadır. Kemerde renkli taş kullanılmıştır. Çeşme cephesi geniş bir bordürle sınırlandırılmıştır. Alınlığın ortasında üç satırlık kitabesi yer almaktadır. Kitabesine göre 1519 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır.

Çeşmenin yalağı elips şeklindedir. İki yanında sekileri bulunmaktadır. Aynalığın ortasında tek lüle yar alır. Lülenin üzerinde taslık bulunur. Çeşmenin tası bir zincirle asılıdır. Çeşmenin yanında devşirme bir sütun bulunmaktadır.

Dış bordürdeki izlerden eskiden metal bir sundurmasının olduğu anlaşılmaktadır. Son yıllarda onarılan çeşmenin üzerine kademeli bir saçak yerleştirilmiştir.

Sülüs hatlı üç satırlık Arapça kitabesinin Türkçe çevirisi şöyledir: “Allah’ın yeryüzündeki gölgesi olan Sultanoğlu Sultan Sultanülmuazzam Bayezit oğlu Şah Selim Han -Allah yardımcılarını aziz eylesin- bu çeşmenin imarını emretti. Sene 926”

Banisinin adıyla anılan çeşme, Yavuz Sultan Selim’in, Dutlupınarı suyunu şehre getirterek Mevlâna Dergâhı Şadırvanı ile birlikte akıttığı on çeşmeden birisidir (Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 1017).

Konyapedia