Zabyak, 1485 yılı tahrir defterlerine göre Osmanlı Dönemi’nde İşkodra Sancağı’na bağlı bir nahiyedir. İşkodra 1479 yılında Fatih Sultan Mehmed zamanında Venedikliler’den ele geçirilmiştir. Dolayısıyla kale de bu tarihte Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Zabyak Kalesi, Moraça Nehri kenarında yer alan stratejik bir mevkidedir. Nehre bağlı Luka Deresi, kale ile Zabyak kasabasını ikiye ayırmaktadır. Podgoriçe’ye 4, İşboz’a 3 saat mesafededir. Burası, Karadağlılar için manevi değeri ve geçmişi olan bir yerdir. Karadağlılar’ın Ortaçağ’da kurdukları Zeta Devleti’nin başkenti burasıydı.

Zabyak Kalesi 1852 yılı Aralık ayında Karadağ eşkıyası tarafından istila edilmiş ise de çok geçmeden Rumeli Ordusu Kumandanı Ömer Paşa’nın birlikleri tarafından geri alınmıştır. II. Karadağ isyanının patlak vermesiyle 1862 yılında kalenin âcilen tamirine başlanmışsa da isyanın şiddetlenmesiyle tamirat yarım kalmış ve üstelik kale daha çok hasar görmüştür. İsyanın bastırılmasının ardından kalenin tamirinin tamamlan- ması için 1865 yılında irade çıkmıştır.

Zabyak, 1878 Berlin Antlaşması ile Osmanlı hâkimiyetinden çıkmış ve bu antlaşma ile bağımsızlığını kazanan Karadağ Devleti’ne bağlanmıştır.