Hazirede, bitişiğindeki boş arsada bulunan Âbid Çelebi Tekkesi’nin banisi, Mevlana’nın soyundan gelen Âbid Çelebi ile tekkeye bağlılıkları bulunan bazı kişilerin kabirleri bulunmaktadır. Âbid Çelebi’nin kabri tekkenin mihrap yönünde hazirenin sonunda olup, caddeye bakan ziyaret penceresinin üstünde talik yazılı, dört köşeli beyaz mermer kitabesinde şu tarih kıtası vardır;

Gafleti koy, gözün aç hû diyerek

Eresin lütfuna lâbüd diyerek,

Tekkenin sahibine de tarih

Gitti Âbid Çelebi hak diyerek

903 / M. 1491

Kabrinin etrafı parmaklıkla çevrili olan Âbid Efendi’nin, talikle yazılmış şimdi kırık olan mezar taşında ise;

Evlad-ı Hazreti Mevlana’dan Abid Çelebi hazretlerinin makber-i âlîleridir. Tarih-i vefatı 903 / M. 1491 Fatih yangınında tamamen yanan tekkenin harap haldeki haziresinde tekkenin şeylerinin de dahil olduğu 15 kadar kabir vardır.

Haziredeki kabirlerde bulunanlardan bazıları; Şeyh Hüseyin Hamdi, Şeyh Mustafa Sıdkı Efendi, Şeyh Mehmed Efendi, Şeyh Seyyid Mehmed Efendi, Şeyh Tahir Efendi, Hacı Hurşid Ağa, Abdullah İffet Bey, Zühdü Hasan Beyefendi, Şerife Hatice Hatun, Şerife Nesibe Hatun, Hacı Ahmed, İbrahim Edhem Dede, Seyyid Mustafa Vehbi, Dursunzâde Abdullah Feyzi Efendi ve Sadettin Efendi’dir.1

—–

1 Mustafa Koç, Revnakoğlu’nun İstanbul’u, Fatih Belediyesi Kültür Yayınları, c. 2, 2021.