Şam eşrafından olan Abud Efendi’nin, Topkapı Sarayı’na yakın bu binada, sarayla iş yapan tüccar konuklarını ağırladığı bilinmektedir. Bizans dönemi kalıntılarıyla çevrili olan binanın ada parselinde, Bizans’ın ilk ve en önemli yapılarından biri olan Chalkopteria-Hagia Manastırı kalıntılarının bir kısmının olduğu tahmin edilmektedir. Binanın altına, 1939’da, Türkiye’de ilk kez kadın ve erkeklerin bir arada film izlediği kapalı sinema salonu olan Alemdar Sineması kurulmuştur. Salon, günümüzde Alemdar Restoran olarak işletilmektedir.

18. yüzyılda inşa edilmiş olan tarihi konak, bahçesi ve eklentileriyle birlikte 3,243 metrekare alanı kaplamaktadır. 300 metrekare oturum alanı olan konak, 3 ana kat ve 1 çatı katından oluşmaktadır ve toplam 960 metrekare kapalı kullanım alanına sahiptir.

Harem ve selam düzeninde inşa edilmiş, klasik Osmanlı mimarisinin örneği olan yapının içinde çift taraflı geniş merdiven sistemi ile üst katlara ulaşılır. Görkemli tavan bezemeleri ve iç süslemeleriyle her katta 2’şer büyük salon ve 4’er büyük oda yer almaktadır. Tavan yükseklikleri 4 metre 20 santimetre olup , döneminin İstanbul manzara resimleri ve klasik motiflerle bezenmiştir. Bina, 1969’da kurulan Yücel Kültür Vakfı’na 1972 yılında bağış yoluyla devredilmiştir. Bir dönem Yücel Dershanesi olarak kullanılmış; muhasebe, dil, daktilo kursları verilmiş; vakfın sosyal ve kültürel faaliyetlerinden Kardeşlik Kulübü ve diğer gençlik kulüplerine ev sahipliği yapmıştır. 1983 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından koruması gerekli ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilmiştir. 2019 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2023’te çevre düzenlemeleriyle birlikte tamamlanarak konak tamamıyla aslına uygun olarak restore edilmiştir.