1960’lı yıllara kadar 1000 kadar Türk’ün yaşadığı bu yer daha sonra baraj altında kalarak tarihin derinliklerinde kaybolmuştur.

Adakale
Adakale, Újorsova, Адакале
Coğrafya
Romanya üzerinde Adakale
Adakale
Yüzölçümü&0000000000000000.1600000,16 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Nehir Tuna
Şehir Orşova
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi..İfade hatası: Tanınmayan "yok" kelimesi.Yok
Tuna üzerinde, Romanya, Macaristan ve Sırbistan'ın ortasında yer alan stratejik önemdeki Adakale, sular altında kalana kadar Türk nüfusu barındırmıştır.
Adakale kartpostalı.

Adakale (MacarcaÚjorsova, Sırpça ve Bulgarca: Адакале / Adakale), 1968 yılında Demirkapı Barajı'nın suları altında kalana kadar Tuna Nehri üzerinde, bugünkü Romanya topraklarında yer alan ve üzerinde Türk nüfusun yaşadığı ada. Eski adı Caroline Adası, Rumence adı Yeni Orşova'dır.

Tuna Nehri'ndeki trafik ve ticareti kontrol eden ada, 1691 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiş, 1878 Berlin Antlaşmasında kime teslim edileceğinin yazımı unutulduğundan 1923 yılındaki Lozan Anlaşması ile Romanya'ya teslim edilene kadar bir Türk adası olarak kalmıştır. 1960'lı yılların sonlarına kadar 1000 kadar Türk'ün yaşadığı 160.000 m² yüzölçümündeki Adakale, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan bir yerleşim birimiydi. Üzerinde bir cami, bir Vauban stilinde inşa edilmiş bir kale, küçük bir Ortodoks kilisesi, pazar yeri ve birkaç kahvehane bulunmaktaydı. Adada yaşayan Türkler tütün ekimi, kayıkçılık ve ticaretten geçimlerini sağlarlardı. Ada baraj suları altında kaldıktan sonra adalıların büyük bölümü Türkiye'ye göç etmiştir.[1]

1. ^ "Bir Masal Adası:Adakale, Radikal Gazetesi, 21.07.2007". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2009.