Sultan Abdülaziz’in kızkardeşi Adile Sultan için 1853’te Validebağ korusu içine inşa ettirdiği kasırdır. Mimarı Nikogos Balyan’dır. 1927’den beri bina öğretmenler için çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Hababam Sınıfı burada çekilmiştir.

Adile Sultan Kasrı
Konumİstanbul, Türkiye
Temel atma1853
Mimar(lar)Nikoğos Balyan

Adile Sultan Kasrı (Validebağ Kasrı veya Validebağ Sarayı), İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Validebağ Korusu içinde yer alan tarihi bina.

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan saray, 1863'te padişahın küçük kız kardeşi Adile Sultan'a yazlık saray olarak hediye edilmiştir. Mimarının Nigoğos Balyan olduğu düşünülür. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren çocuk preventoryumu olarak kullanılmıştır; günümüzde öğretmen evi olarak kullanılmaktadır.

1970'li yıllarda Hababam Sınıfı'nın ilk film serileri burada çekilmiş olduğundan Türk sinema tarihi açısından önem taşır.[not 1] Odalarından biri, 2014 yılında Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.
Kaynak hatası: <ref> "not" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="not"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)