Adnan Menderes Anıt Mezarı
Anıt Mezar'dan bir görünüm
DefnedilenlerAdnan Menderes
Fatin Rüştü Zorlu
Hasan Polatkan
Aydın Menderes

Adnan Menderes Anıt Mezarı, İstanbul'un Topkapı semtinde Vatan Caddesi üzerindeki Türkiye'nin eski başbakanlarından Adnan Menderes'in mozolesinin bulunduğu Topkapı Mezarlığı içinde yer alan anıt mezar.

27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, İmralı Cezaevi'nde asılarak idam edildi. 1990 yılında çıkarılan yasa ile Adnan Menderes ve arkadaşlarının itibarları iade edilerek İmralı Adası'nda bulunan naaşları dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da katıldığı devlet töreni ile 17 Eylül 1990 tarihinde şu an bulunduğu anıt mezara nakledildi. 2011 yılında Menderes'in vefat eden oğlu Aydın Menderes de Anıt Mezar içinde defnedildi.