Adını Azerbaycanlı mimar Mikayil Hüseynov’dan almıştır . Müze, “Arkeoloji” ve “Etnografya” bölümleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

“Etnografya” bölümünde 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başına ait etnografik materyallerin yanı sıra eski devletlerin tarihi ve maddi kültürü, Azerbaycan’ın eski sanatı, yaşam tarzı, ekonomisi ve maneviyatı anlatılmaktadır. Azerbaycanlıların büyük atalarının kültürü yansıtılmaktadır.

“Arkeoloji” bölümünde Azerbaycan’ın tarihi gelişimini, eski taş devrinin gelişim aşamalarını yansıtan arkeolojik buluntular yer almaktadır. 2008 yılında müzede restorasyon çalışmaları yapılmış ve müze teşhir sayısını 2000’e çıkarmıştır.

Müzenin bulunduğu bina 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve ”Zincirli Ev” olarak adlandırılmıştır. 1920 yılında bina Hacı Mammadhuseyn Mammadov’a aitti. 1928 yılnda Melikov kardeşler binayı satın aldı. 1930 yılında Azerbaycan Gümrük Müdürlüğü binaya mala kaçakçılık yüzünden el koydu, aynı sene Nariman Narimanov adına bir dikiş fabrikası kuruldu. 1976 yılından itibaren ise Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor.