Akropol kayalığının alt kodundan batı yönde ilerlendiğinde karşılaşılan en önemli kalıntı yukarıda sözü geçen ev tipi Likya kaya mezarıdır. Yazır Köyü’ne bakan sarp kaya alnacındaki mezar, Gelidonya burnuna açılan vadiye hâkimdir. Çatısını taşıyan hatılların üstüne alışılmadık biçimde sivrilen çok alçak bir alınlık yerleştirilmiştir. Doğa koşulları nedeniyle tahrip olmuş Likçe yazıtı bu alınlıkta yer alır. Okunabildiği kadarıyla yazıt: “Bu mezarı Ikuwe ailesinin babası ve bir ferdi olan Armanaza oğlu Ipresida karısı ve çocukları için yaptırdı” anlamında bir metin içerir. Yazıt Doç. Dr. Recai Tekoğlu tarafından okunup yayınlanmıştır. Mezarın cephe düzenlemesinde bazı asimetrik kaset yerleştirmeleriyle dikkatsiz bir işçilikten söz edilebilirse de; iç döşemde özellikle kilit taşı, kline ve adak sekisinin ayrıntılarında uygulanan özen, neredeyse kusursuz bir işçiliğe işaret eder.

Aktüel Arkeoloji – Apollonios’tan Topal Gâvur’a Bir Keşif Öyküsü, Gül Işın