Yerleşimin tarihi M.S. 1.yy.’da Aziz Pavlus’un öğrencisi ve müridi Azize Tekla’nın buradaki mağaraya yerleşmesi ve yöreyi Hristiyanlaştırmaya başlamasıyla başlar.Yerleşim Bizans döneminde önem kazanmış manastır ve kiliselerle donatılmış , etrafı surlarla çevrilmiştir.Bu dönemde önemli bir hac merkezi haline gelmiştir.III. Haçlı seferleri sırasında Göksu Nehri’nden geçerken boğularak ölen Roma-Germen İmparatoru Frederik Barbarossa’nın dini cenaze töreni de burada yapılmıştır.

Geniş bir alana yayılan ören yerinde şu an kısmen ayakta duran Büyük Aya Tekla Kilisesi, Şehitlik Mağara Kilisesi ve Ana Sarnıç’ın haricinde yaklaşık 150 m. kuzeybatıda Zenon (Adak/Kubbeli) Kilise , Kuzey Kilisesi , Hamam ve altı adet de sarnıç kalıntısı bulunmaktadır.