Kitabesi;
Hân Mâhmûd’un Cenâb-ı Kibriyâ

Geldi bir hayr ehli tarihin dedi
Pâk ihyâ eyledi Ahmed Ağa

Tek Satılık Kitabesi;
Dürriye Sultan’ın ruhiyçün el- Fâtiha

1600’lerin başında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmıştır.Üç yalaklı ve geniş namazgahlı olan çeşmenin günümüze tek yalağı gelebilmiştir.Osmanlı ordularının sefere çıktığı , hacı kafilelerinin İstanbul’dan ayrılarak yola çıktıkları nokta olan çeşme 1638 yılında 4.Murad’ın Bağdat seferinden itibaren Ayrılık Çeşmesi adını almıştır.4. Murad’ın takip ettiği yola Bağdad yolu denmiştir ki şimdiki Bağdat Caddesi’nin tarihi güzergahının başladığı nokta bu çeşmedir.Çeşme 1741 yılında Kızlarağası Ahmed Ağa, 1921 yılında 5.Mehmed’in torunu Dürriye Sultan tarafından onarıldı.Çeşme 1980 yılında toprağa gömülmüştü. Bu tarihte Kadıköy Belediyesi tarafından yol kotuna çıkarıldı.

Ayrılık Çeşmesi
Ayrılık Çeşmesi (Temmuz 2019)
Diğer ad(lar)Ahmed Ağa Çeşmesi
Mimari tarzKlasik Osmanlı mimarisi
KonumKadıköy, İstanbul, Türkiye
YaptıranGazanfer Ağa
Tamamlanma17. yüzyıl

Taha

Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapıdır. İlk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte 17. yüzyılın başında Kapı Ağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, daha sonraları çeşmenin 1741 yılında Kapı Ağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği öğrenilmektedir. Kimi kaynaklar çeşmenin geçmişini Bizans dönemine kadar dayandırmaktadır.[1] Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilen çeşme, günümüzde yandaki resimdeki halini almıştır.[2]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2013.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016.