Rıfai tarikatından, “Seyyah Şeyh” ya da “Seyyah Aziz” lakapları ile tanınan Şeyh Abdülaziz (Aziz) Efendi tarafından H.1285 (M.1868/1869) tarihinde tesis edilmiştir. Aziz Efendi Tekkesi Büyük Saray denilen Bizans İmparatorluk Sarayı’nın kalıntıları üzerinde yer almaktadır. Tekke binalarının üzerinde bulunduğu set, Marmara yönünde, bu saray kompleksinden arta kalmış istinat duvarları ile desteklenmekte, arsanın batı kesiminde, aynı komplekse ait bir takım binaların alt yapıları teşhis edilmektedir.

Tekke, 1925’te kapatıldıktan sonra bir müddet son şeyhin ailesi tarafından mesken olarak kullanılmıştır. 1980’li yılların başında, yerine otel yapılmak üzere yıktırılmış, ilgili mercilerin izin vermemesi sonucunda söz konusu otel de inşa edilememiştir.

Kaynak: Baha Tanman, “Aziz Efendi Tekkesi”, DBİA, cilt 1, shf. 504-505

Kitabesi;