Körfez Caddesi üzerinde bulunan sahilhane, neo barok üslubunda, ahşap bağdadi teknikle inşa edilmiştir. Subasman katı üzerinde iki ahşap kat ve çatı katından oluşan yalı, büyüklüğü, barok dekorasyonu, silmeleri, balkon ve cihannümasıyla dikkat çekmektedir.

Adını, II. Abdülhamid’in deniz işlerinden sorumlu nazırı Bahriyeli Sedat Bey’den alan yalı, aynı çatı altındaki binanın selamlık bölümü olup, binanın kuzey istikametindeki kısmıdır. Hisse satışı nedeniyle İki farklı malike sahip olan büyük binanın selamlık kısmı parsel olarak ayrılmış ve Anıtlar Kurulu tarafından Harem bölümünden ayrı olarak tescil edilmiştir.

Yalı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 89 ile tescil edilmiştir.1

—–

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.