Belgrad’da Gospodar Jevremova Caddesi’nde yer alan Bayraklı Câmi’nin bânîsi, Evrenosoğlu Ali Bey’dir. Eserin inşâ târihi net olarak bilinmemekte; kaynaklarda muhtelif târihler (1522, 1524 ve 1580) zikredilmektedir. Şehrin fethinden sonra ilk inşâ edilen câmilerdendir.

Avusturyalıların Belgrad’ı ikinci işgallerinde (1717-1739 arası) Bayraklı Câmi, Cizvit tarikatına tahsis edilerek Katolik kilisesine dönüştürülmüştür.

Belgrad 1739’da Avusturyalılardan geri alındıktan sonra 1741’de Hüseyin Kethüdâ tarafından câmi tâmir ve ihya edilmiş; buraya Hüseyin Kâhya veya Kâhya Bey Câmii denilmiştir. Ancak XVIII. yüzyıldaki bu tâmirden sonra muvakkithâne olarak da kullanılan câminin, minâresine belirli saatlerde bayrak çekildiğinden, halk arasında Bayraklı Câmi adı yerleşmiştir.

Belgrad’ın Avusturyalılar tarafından üçüncü işgalinden (1789-1791) sonra bütün câmiler gibi Bayraklı Câmi de harâbe hâline gelmiştir. Belgrad’ın kesin olarak elden çıkma târihi olan 19 Eylül 1867’ye kadar Müslüman cemaat tarafından bakımı sürdürülen ve kullanılan Bayraklı Câmi, Knez Mihail Obrenoviç’in 18 Mayıs 1868 târihli iradesiyle, hademesine Sırp Devleti tarafından maaş verilmek suretiyle resmen İslâm cemaatine tahsis edilmiştir. Bundan sonra bir ara kapatılan câmi, 1311’de (1893-94) Sultan II. Abdülhamid’in baskısı ile bir tâmir daha görmüştür. II. Dünya Savaşı sırasında top mermisi isâbetiyle zarar görmüş, 1945’ten sonra bir ara, içine namaz kılar vaziyette bal mumu mankenler
konularak bir müze yapılması da düşünülmüştür. 17 Mart 2004’te fanatik Sırplar tarafından yakılarak kullanılmaz hâle gelen câmi, tekrar onarılmıştır. Günümüzde ibâdete açık olup, Belgrad’da Osmanlı dönemindeki 250 câmiden kalan tek câmidir.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 688-701). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)