Burhaniye Çeşmesi, Beylerbeyi’nde Boğaziçi Köprüsü inşaası nedeniyle kaldırılan iki çeşmenin kitabeleri eklenerek inşa edilmiştir.

Mir-Alem Çeşmesi ve civarda bulunan asırlık çınar ağacı, Fıstıklı Mescidi ve diğer kültür varlıkları ile daha yukarıda bulunan “Abdullah Ağa Çeşmesi”, 1969 yılında Boğaziçi Köprüsü ve çevre yollarının yapımı sırasında bu bölgede bulunan varlıkların yıkılması sırasında buradan alınarak Burhaniye’de bir çeşme yaptırılmış. Yaptırılan bu çeşmenin üzerine hem Mir-Alem Çeşmesi kitabesi, hem de Abdullah Ağa Çeşmesi kitabesi konmuş.

Çeşme, tamamen kesme taştan ve tuğla hatıllı olarak yapılmış bir meydan çeşmesi görünümündedir. Ben Ekim ayında bu çeşmeyi ziyaret ettim. Çeşmeye Abdullah Ağa Caddesi üzerinden basamakla çıkılıyor. Bahçeye girince hemen sağdaki köşeye elektrik idaresi tarafından trafo konulmuş. Çeşmenin üzerinde iki kitabe var, alındaki kitabe, Abdullah Ağa Çeşmesi kitabesi, altta kemer içinde bulunan kitabe ise Mir-Alem Çeşmesi kitabesi bulunuyor. Kare şeklinde yapılan bu çeşmenin büyük bir su haznesi bulunmakla birlikte lülesi yok ve suyu akmıyor.

Miralem Çeşmesi kitabesi:

Yapdı bu çeşmeyi Mir-alem-i Han Mahmud