Darüşşafaka Eğitim Kurumları
SloganEğitimde Fırsat Eşitliği[1]
Öğrenci sayısı1000[2]
AdresiDarüşşafaka Cad. No.14 Maslak, Sarıyer 34457
Resmî sitesi[1]
Okul renkleriYeşil, Siyah, Beyaz
Darüşşafaka binasının 1880 ve 1893 yılları arasında bir tarihte çekilmiş olan fotoğrafı (Abdullah Biraderler, ABD Kongre Kütüphanesi)
23 Eylül 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Darüşşafaka'nın 60. yılından bir müsamere

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak 1863 yılında faaliyete geçen Darüşşafaka Cemiyeti tarafından kurulmuştur. Kelime anlamı "Şefkat yuvası" olan kurumda, babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, sınavla seçilmiş öğrencilere dokuz yıllık, tam burslu, yatılı öğrenim verilmektedir.[4]

Okulun temeli, 30 Mart 1863 tarihli dönemin padişahı Sultan Abdülaziz'in fermanı ile kurulan ve Osmanlı Devleti'nde eğitim alanındaki ilk sivil toplum hareketi sayılan "Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye"nin (İslamî Tedrisat Cemiyeti) Kapalıçarşı'daki çırakları eğitmek için yürüttükleri çalışmalara dayanmaktadır. Bu çalışmaların başarılı olması üzerine eğitimin kapsamı değiştirilmiş ve okul, Fatih’te inşa edilen binasında 1873 yılında eğitime başlanmıştır.

Eğitim içeriği kuruluşundan itibaren çağın gereklerine göre değişen ve kimi zaman telgraf mühendisi, kimi zaman öğretmen yetiştiren bir okul işlevi gören bu kurumdan 1873-1884 yılları arasında mezun olanlar yüksekokul mezunu sayılmıştır.[4] Günümüzde okul, eğitimi Maslak’taki binasında sürdürmektedir, lise bölümü "Özel Darüşşafaka Lisesi" adını taşır ve kolej statüsündedir. Öğrencilere sunduğu eğitim ve sosyal imkanlar açısından ülkenin en iyi eğitim kurumlarından birisi kabul edilir.[4][kime göre?]

1. ^ "Okul Sloganı". www.darussafaka.k12.tr. 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2022.
  2. ^ "Öğrenci Sayısı". www.dek.k12.tr/. 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2022.
  3. ^ "Okul Yönetimi". www.darussafaka.org/hakkimizda/kurumsal-yonetim/organizasyon-yapisi?c=darussafaka-egitim-kurumlari-yoneticileri. 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2022.
  4. ^ a b c "Darüşşafaka Eğitim Kurumları web sitesi, Erişim tarihi:22.06.2011". 25 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011.