Düğümlü baba tekkesi mihrabı
Düğümlü baba tekkesi, İbrahim paşa sarayı içinde yer almaktaydı. Tekkenin ikinci Mahmud‘un arabacıbaşı olan kişi tarafından ikinci Mahmud döneminde ( 1808-1839) döneminde kurulduğu düşünülmektedir.
Tekkeye adını veren “düğümlü baba” lakaplı şeyh hafız Mustafa efendi (ölümü 1866) o dönem İstanbul’un en ünlü meczuplarından idi. Amasra’da 1786’da dünyaya gelmiş medrese tahsilinden sonra hafız olup İstanbul’da Laz Ahmed paşa adlı vezirin imamı olmuştur. Değişik kaynaklar Nakşibendi, Rıfai tarikatlarına girdiğini belirtmektedir. Fakat içinde yaşadığı vefatından sonra da gömüldüğü tekkenin Rufailiğe bağlı olması Rıfai tarikatından olduğunu düşündürmektedir.
Eline geçen iplere ya da şerit halinde yırttığı bez parçalarına durmadan düğümler atıp bunları sarığına ve elbisesine bağladığı için düğümlü baba lakabı ile ün salmış, söz konusu düğümler özellikle aşk ve sevda hastaları için şifalı kabul edilmiştir.
Tekke mensuplarından Vecihipaşazade İsmail Kemal Sadık paşa (ölümü 1892) 1868’de tekkeyi tamir ettirip bir vakfiye ile donatmış, özel kitaplığını tekkeye bağışlamış ayrıca Kemalname i düğümlü baba adlı iki ciltlik manzum bir menakıbname yazmıştır.