Theotokos Kilisesi (Orta Bizans Dönemi) ile Aziz Ioannes Kilisesi (Son Bizans Dönemi) gibi iki farklı dönemde yapılmış kilisenin bir araya geldiği , ayrıca 14.yy.’da güneyden yapıyı L biçiminde saran üçüncü bir yapının da eklendiği birbirine bitişik üç yapıdan oluşan bir binadır.En kuzeydeki yapı en eski olandır. 6. yy.’dan kalma malzemelerle 907 yılında inşa edildi.Diğer kilise 1282 yılında İmparatoriçe Theodora tarafından inşa ettirildi.II.Beyazıt döneminde 15.yy.’da camiye çevrildi.1633’te yangın geçiren binanın kubbeleri 1831-32’de yeniden yapıldı.1918’de tekrar yangın geçirdi ve harap oldu. Kırk sene kullanılmadı.1942’de tuğla minaresi yıkıldı.1960’ta onarımdan geçirilerek ibadete açıldı. 1970’te tekrar minare yapıldı.

Burada gömülü kişiler ; İmparatoriçe Theodora, annesi , kızı Evdoksiya , oğlu Konstantinos, İmparator III. Andronikos’un eşi İrene , İmparator II.Andronikos, VIII.Ioannes Palaiologos’un eşi Anna.

Molla Fenari İsa Camii
Fenari İsa Camii, 2011
KonumFatih, İstanbul
İnançHristiyan-İslam
Mimari biçimDoğu Roma-Osmanlı mimarisi
İnşaat başlangıcı908

Fenari İsa Camii, Molla Fenari Camii ya da eski adıyla Lips Manastırı Kilisesi, (YunancaEκκλησία του Λιβός - Eklizya tu Livos; Livos Kilisesi), İstanbul'da, eskiden Ortodoks kilisesi olarak kullanılırken Türklerin şehri ele geçirmesi ile birlikte camiye çevrilen bir ibadethanedir.