Abdullah Ağa Caddesi üzerinde bulunan yalı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 174 ile tescil edilmiştir.1

Bu alanda bulunan yapıya, Köprülüzâdeler’in Meşruta Yalısı denmektedir. Köprülüzâde sözcüğü, her ne kadar Köprülü ailesiyle mensubiyeti açıklıyorsa da, yapının Amcazâde Köprülü Hüseyin Paşa Vakfı ile bir ilgisi yoktur. Daha sonraki bazı kayıtlarda görüleceği gibi bu vakıf Köprülüzâde Hâfız Ahmed Paşa tarafından kurulmuş bir vakıftır. 689 ada, 7 parselde, 1800’lü yılların sonuna doğru yapılan iki katlı ahşap meşruta yalının günümüze ulaşmasına karşın [Eldem 1994: II. 232; Erdenen 1994: II. 247], kayıkhâneden herhangi bir iz kalmamıştır. 490.05 m² büyüklüğünde bulunan parselde, kayıkhâne için bir alanda bulunmamaktadır. Sözü geçen kayıkhâne muhtemelen Beylerbeyi yönündeki alanda bulunuyordu.

Günümüzde parselin Beylerbeyi yönünde 1543.90 m² büyüklüğünde 689 ada, 6 parsel bulunmaktadır. Park olarak düzenlenmiş bu parselde, daha önce Nakkaş Baba Karakolu vardı [Haskan 2001: III. 1277]. Muhtemelen Sultan Abdülmecid döneminde yaptırılan bu tek katlı, kâgir yapı, hiç gereksiz yere 1988 yılında İstanbul Belediyesi tarafından yıktırılmıştır. Topçu ve piyade askerlerinin ikametine mahsus olan bu karakolda, bir batarya top bulunurdu. Bu toplar padişahın saltanata geçtiği günlerde ve bayramlarda kuru sıkı patlatılırdı [Mehmed Râif 1996: 247; Erdenen 1994: II. 247].2

—–

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.