II.Abdülhamid döneminde, su yolları ve bağlantıları ile birlikte 1899-1902 yılları arasında inşaatı tamamlanan yapı Hamidiye Su Terazisi olarak adlandırılmaktadır. Yapı aslında bir su terazisi işlevinden çok bir su kulesi işlevini görmüştür; yani suyun debisinin ölçülmesi, miktarının kontrolü ve Cendere Terfi İstasyonundan gelen suyun uygun yüksekliğe çıkartılarak Balmumcu deposuna ulaştırılması ve Yıldız Sarayı’nın su ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştır.

1900’lü yıllardaki fotoğraflarından da görülebilen Gotik üsluplu külahı bugün yerinde olmayan kulenin zeminden yüksekliği 8.75 metredir. Kule, Levent Sanayi Mahallesinin kenarında bir benzin istasyonu ve binaların arasında sıkışmış olup, bir işlevi kalmamış olmasına rağmen kendi kendine çalışmasına devam etmektedir.

2018 yılında restorasyon projesi kabul edilen kulede, bu yazının eklendiği tarih olan 2020 yılı Ağustos ayında herhangi bir çalışma henüz başlamamıştır.