Tekke, Fatih civarında Haydar nam mahallede1 Mola Zeyrek cami-i şerifi yakınlarında, Kasap Demirhun Mahallesinde, Şalcılar Tekkesi şeyhi Cemâlîzâde Efendi’nin halifelerinden, Halvetiye-Uşşakiyeden, ashab-ı hayrattan el-Hâc Ahmed Efendi b. El-Merhum Hıcazade Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Ahmed Efendi tekkeyi, 1749-50 tarihlerinde düzenlediği vakfiyeyle, evinin bulunduğu arsayı tekkeye çevirmiş, kendi mülkünden ve malından yaptırmış ve ilk şeyhi olmuştur. Vakfiyede kendinden sonra manevi evladı Mehmed Arif Efendi’yi, onun çocukları yetişmezse tarik-i Uşşakiye’den terbiye ve irşada kadir birisini meşihata şart koşmuş, altı bin kuruş da nakit vakfetmiştir. Cemaleddin Server Revnakoğlu’nun tekkeyle ilgili tespit yaptığı dönemde tekkenin sadece arsasının kaldığı ifade edilmektedir.2

—–

1 Bandırmalızâde es-Seyyid Ahmed Münib Üsküdarî Mecmua-i Tekâyâ, s.9, 1889-90.