İstanbul Arkeoloji Müzeleri / Müze-i Hümâyûn
KonumOsman Hamdi Bey Yokuşu Sokak, Gülhane, İstanbul, Türkiye
TürArkeoloji Müzesi
Koleksiyon boyutu1,5 milyon parça
MüdürRahmi Asal
Resmî siteResmî Sitesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 130 yıllık birçok uygarlığın izlerini barındırıyor. Her yıl onbinlerce kişinin ziyaret ettiği müze, yerli ve yabancı pek çok kişinin ortak buluşma noktasıdır. Ülkemizde müzeciliğin gelişiminde çok büyük bir role sahiptir. Günümüzde müze eğitiminde ziyaretçilerin müze mekanlarını ve eserlerini daha tatmin edici bir şekilde deneyimlemelerine olanak sağlamak için çeşitli yöntemler benimsenmektedir. Bu yöntemlerden biri de yaratıcı tiyatrodur. Aynı zamanda her geçen gün daha fazla insana ulaşan bir sanat eğitimi biçimidir. Bu çalışmanın amacı katılımcıların müzede tiyatro yapma deneyimlerine ilişkin görüşlerini anlamak ve müzedeki tiyatro deneyimleri ile daha önceki müze deneyimleri arasındaki farklara ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışma öncesi müze yönetiminden gerekli izinler alınmış olup, proje boyunca müze bahçeleri, Eski Yakın Doğu Eserleri Müzesi ve Arkeoloji Müzesi binaları kullanılmıştır. Araştırma grubu yaratıcı tiyatro yönetmenliği eğitimini tamamlamış 17 yetişkinden (15 kadın ve 2 erkek) oluşmaktadır. Müzelerde tiyatro etkinliklerinin gerçekleştirilmesi amacıyla altı saatlik yaratıcı tiyatro etkinlikleri planlandı. Temel nitel araştırma tasarımı (Merriam, 2009) kullanılarak tasarlanan bu çalışma, odak grupları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler elde etmiştir. Araştırmadan elde edilen nitel veriler içerik analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar temalara ayrılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların deneyimsel bir öğrenme stili olan yaratıcı drama yöntemiyle daha kaliteli bir öğrenme deneyimi yaşadıklarını ve bu yöntemin sanat eserlerini ezberlemelerine yardımcı olduğunu gösterdi. Katılımcılar, müze deneyimlerini önceki müze ziyaretleriyle karşılaştırdıklarında, müzenin belirli alanlarına odaklanmanın sanat öğrenimini daha kalıcı bir deneyim haline getirdiğini belirttiler.[2][3]

Sayda/Sidon kazılarında bulunan İskender Lahdi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır.[4] 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.[5][6]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2023.
  2. ^ Karaosmanoğlu, Gökhan (1 Haziran 2017). "Yaratıcı Drama ile Müzede Öğrenme Deneyimi: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Örneği". Yaratıcı Drama Dergisi. 12 (2): 43-62. ISSN 1305-8177.
  3. ^ Edebiyatkulisi (8 Temmuz 2023). "İstanbul Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi | İstanbul Arkeoloji Müzesi". Edebiyat Kulisi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024.
  4. ^ Önder, Mehmet (1999). Türkiye Müzeleri. Ankara: Türkiye İş Bankası. s. 197. ISBN 975-458-044-8.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022.