Justinianus Köprüsü
Köprüye batı ucundan bakış (1838). Ön tarafta görülen zafer takı günümüzde yok olmuştur
KonumSerdivan, Sakarya, Türkiye
TürüTarihi eser · Viyadük
MalzemeTaş
Geçiş ücretiÜcretsiz

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü (halk arasında: Beşköprü), Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya (LatinceSangarius, YunancaΣαγγάριος) nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.[1][2]

1. ^ "The Bridge of Justinian" (İngilizce). UNESCO. 5 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2018.
  2. ^ "Justinianus Köprüsü, Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi". Habertürk. 3 Haziran 2018. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018.