Yapının 1894 yılında Kırkkilise Mutasarrıfı Neşet Paşa ve Belediye Başkanı Hacı Mestan Efendi tarafından yaptırıldığı bilgisine karşın 8 Kasım 1900 tarihli Malumat ve 10 Kasım 1900 tarihli Servet gazetelerinin kapağında binanın açılışına dair olduğu ifade edilen bir fotoğraf bulunmaktadır. Yapı kitabeye sahip değildir. Bina, 1962 yılına kadar belediye binası olarak kullanılmıştır. 1970’lerde bina boşaltılarak çürümeye terk edilmiştir. 1983 yılında yapının restorasyonu başlamış ve kesintilerle devam etmiş, 1993 yılında tamamlanarak müze olarak hizmete açılmıştır. [1] Yapı plan özellikleri açısından tümüyle özgün kalmamıştır. Uzun süre belediye olarak kullanımından sonra bir süre terk edilmiş olması, ardından geçirdiği onarımlar ve farklı bir işlevde kullanılması yapının plan karakterinde birtakım değişiklikler meydana getirmiştir. Zemin kat planının özgünlüğünü koruduğu, fakat birinci katta sonradan odaların birleştirildiği ve böylece özgün şemasını kaybettiği düşünülmektedir.[2]

[1] Kırklareli Müzesi Müdürlüğü | (kulturvarliklari.gov.tr)

[2]Kolay, E. (2020). Sultan II. Abdülhamid Döneminde Doğu Trakya’da İnşa Edilen Belediye Binaları. Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 60(2), 599-637.

Kırklareli Müzesi
Açılış1993
KonumKırklareli, Türkiye
TürDoğa tarihi
Arkeoloji
Etnografya
Koleksiyon boyutu3.507
Ziyaretçi9.066 (2014)
MüdürDerya Balkan[1]

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.[2]

1. ^ "Kırklareli Müzesi 2014 Ziyaretçilerini Bekliyor". Gazete Trakya. 5 Şubat 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022.
  2. ^ "Kırklareli Müzesi". Kültür Varlikları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022.