Karakaş Mahallesi, Fevzi Çakmak Bulvarı’nda bulunan konut yapısı bodrum üzeri iki katlı, tuğla dolgulu ahşap karkas olarak inşa edilmiştir.

Bodrum kat, zemin kat ve birinci kattan oluşan bina, bodrum katta moloz taş yığma, üst katlarda ise ahşap karkas arası tuğla dolgu sisteminde yapılmıştır. Girişi, Fevzi Çakmak Bulvarına bakan kuzey cephesinde iki taş basamakla çıkılan girintili bir niş şeklindedir. Doğu cephesi bitişik olan binanın batı cephesi de 1.Fırın Sokağa bakmakta olup bina iki sokağın birleştiği köşede bulunmaktadır. Kuzeybatı köşesi pahlı, batı tarafında cephe boyunca ahşap eliböğründelere oturan çıkması bulunmaktadır. Kuzey ve batı cepheleri su basman seviyesine kadar sıvalı, üst kısmı ahşap kaplıdır. Avluya bakan güney cephesi ise tamamen sıvalıdır. Avlusunun güney tarafında iki katlı aynı yapısal özellikleri gösteren bir bölüm daha bulunmaktadır. Kuzey cephesinde kapının sağında ve solunda bulunan taş konsollu bacaları dikkat çekicidir. Pencereleri ahşap ve kanatlıdır. Önlerinde demir parmaklıklar bulunmaktadır. Binanın öne çıkıntılı saçaklarının altı, ahşap süslemelidir. Çatısı kırma üzeri marsilya kiremit kaplıdır.

Envanter raporuna göre yapı Geç Osmanlı – Erken Cumhuriyet dönemine tarihlendirilmektedir.

Günümüzde kullanılmayan bina cephe ve taşıyıcı olarak yıpranmış durumdadır.

Kaynak:

[1] Karakaş Mahallesi 68 Ada 15 Parselde Konut | Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri (kirklarelienvanteri.gov.tr)