Yayla Mahallesi Kentsel Sit Alanı içerisinde, Mektep Sokakta, birbirine bitişik vaziyette olan yapılar, kagir olarak inşa edilmiş olup; biri bodrum üzeri iki katlı, diğeri ise sadece iki katlıdır. Envanter raporunda Geç Osmanlı – Erken Cumhuriyet olarak tarihlendirilmesine[1] karşın 19. yüzyılın sonlarında inşa edildikleri düşünülmektedir.[2]

Mektep Sokağa bakan güney yönündeki ön cephesinde girişi bulunmaktadır. Giriş üzerinde metal konstrüksiyon balkon yer alır. Cepheleri sıvalı olan yapının pencereleri sıva işi söveli ve basık kemerlidir. Bitişiğinde, batıda kalan yapı ise iki katlıdır. Yapıların çatıları tektir.[1]

Yapılar günümüzde farklı şekillerde restore edilmiş durumdadır.

Kaynak:

[1] Yayla Mahallesi 128 Ada 7-8 Parselde Konut | Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri (kirklarelienvanteri.gov.tr)

[2] Toptaş, B. (2012). Kırklareli Merkez İlçe ve Köylerindeki Gayrimüslim Eserleri [Yüksek Lisans Tezi]. Trakya Üniversitesi.