Kormas Kalesi, Şirvan

Şirvan’a bağlı İncekaya Köyü’nde çevreye hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Oldukça harap olan büyük ebatlardaki kale üç yönden burçlarla desteklenmiş kalın sur çevrili, diğer bir yönden de doğal kayalığa yaslanmıştır. Genel olarak kuzeydoğu – güneybatı doğrultusunda uzanan kale, tepenin topografyasına göre inşa edilmiştir. Kale, yarım daire planlı ve farklı büyüklükte altı adet; biri de dikdörtgen kesitli olmak üzere toplam yedi adet burç ve surlarla desteklenmiştir. Kalenin girişine yakın bir yerde kayaya oyulmuş iki tane de su sarnıcı vardır. Yapının içindeki birimlerin büyük bölümü toprak altında kalmış, çok az kısmı ise kısmen ayaktadır. Bu bölümler kırma taşla ve üzerleri de beşik tonozla örtülüdür. Surların inşasında kırma, moloz ve düzgün kesme taş malzemeden yararlanılmıştır.

Kaynak: Ali Boran, Abdülhamit Tüfekçioğlu, İrfan Yıldız, Zekai Erdal, Pervari ve Şirvan’da Osmanlı Dönemi Eserleri, Ankara, 2009, s. 66-74.