Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan menzil külliyesi sağ kol güzergâhında İstanbul Mekke hattında, Eskişehir-Konya arasındaki en önemli menzil durumundadır. Bu külliye Osmanlı döneminde bölgenin ticari merkezi olarak görülmüş ve külliyenin yapımında ticari yapılar ön plana çıkmıştır.
Sultan Selim oğlu Sultan Murad zamanında Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından 1576 yılında yaptırılmıştır. Birbirine bitişik iki büyük han, açık ve kapalı bölümlerden oluşan arasta, merkezinde cami, tabhane, imaret, sıbyan mektebi, hamam ve helalardan oluşan külliye Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.

Mimar Koca Sinan’ın yaptığı Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Camisi günümüzde faal olarak kullanılmaktadır. Birbirine bitişik iki büyük han, açık ve kapalı bölümlerden oluşan arasta, merkezde bulunan cami, tabhane, imaret, sıbyan mektebi, hamam ve helalar külliyenin tamamını oluşturmaktadır.