Tarih boyunca önemini koruyan Poimanenon Kalesi, Bizans-Türk, Bizans-Latin savaşlarına ev sahipliği yapmıştır. Roma Dönemi’nde askeri bir karargâh olduğunu Oinides’in oğlu Poimanenonlu Demetrios için yapılan Neou-Lion’un onuruna ithaf edilen bir kitabeden anladığımız kalenin inşa tarihi bilinmemektedir.

Poimanenon Kalesi duvarlarının çok az kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Güneydeki duvarlar düzgün kesme taşlar kullanılarak dolgu duvar tekniğinde inşa edilmiştir. Bu taş kaplamaların devşirme olduğu anlaşılır. Kale bu bağlamda bölgedeki diğer kalelerle benzerlik gösterir.Kalenin alt kesimlerinden başlayarak duvar cepheleri soyulmuş, içteki dolgular moloz yığınları şeklinde bırakılmıştır. Koruyucu kabukları olmadığı için bölgede yer alan ve Komnenoslar Dönemi’ne tarihlenen Lopadion, Akhyraous ve Pegadia kalelerinde yer alan duvar inşa teknikleri ile kıyaslama imkânı vermemektedir. Bununla beraber kalenin hemen karşısında yer alan Türk Dönemi yapılarından zaviyenin duvar işçiliğinin bölgedeki kalelerle özellikle de Akhyraus ve Pegadia’nın duvar işçiliği ile benzer bir program sergilediği düşünüldüğünde, Poimanenon Kalesi’nin de benzer bir duvar işçiliği sergilemiş olması gayet mümkündür.

Aktüel Arkeoloji, Poimanenon – Eski Manyas, İlknur Altun Şatıroğlu