Akşemsettin Mahallesi Akdeniz Caddesi’nden Balipaşa Caddesi’ne giriyor, 61 numaralı binanın önünde duruyoruz. Burası Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu evdi.

Sarıgüzel’de (“Sarığıgüzel”den muharref olduğu söylenir) Sarı Nasuh Caddesi’nde Kağıtçıbaşı’nın Konağı karşısındaki 12 numaralı ahşap evde, H.1290 – M.1873 tarihinde doğdu. (Nüfus tezkiresi, babasının görevi nedeniyle Bayramiç’e gittiğinde çıkarıldığından mütevellid doğum yeri orası gösterilmiştir.) Bu ev annesi Şerif Hanım da denilen Şerife Hanım’a aitti. Bitişiğinde Hünkâr yaveri Mehmed Bey oturuyordu. Onun üstündeki ev de Dağıstanlı Mehmet İzzet Bey’e aitti. Akif’in evi ikisinin ortasında kalıyordu. Fatih yangınında yanan evin arsası henüz boş duruyor. Akif’in küçük kız kardeşi Nuriye Hanım da bu evde büyümüştür.

Babası Fatih müderrislerinden İpekli Hoca Mehmed Tahir Efendi, onun babası Arnavut Halil Nureddin Ağa’dır. Temizliği ve titizliği nedeniyle kendisine Temiz Tahir Efendi denilmiştir. Tahir Efendi, Süleyman Çelebi’nin mevlidine, pek az nüshası günümüze ulaşabilen, Kosova ve Makedonya’da çok okunan Arap harfli Arnavutça bir mevlidi nazire olarak yazdı.

Hüsn-i ahlak sahibi muhterem bir hanım olan validesi Emine Şerife Hanım aslen Buharalıdır.  Babası Buhara’dan hacca giderken Amasya’da ölmüş, kendisi orada doğmuş olup, Amasya Evkaf Müdürü Şirvanîzâde Rüşdi Paşa’nın evlatlığıdır.1

Akit tam 28 sene Fatih’te Sarıgüzel’de oturmuş, orada okumuş, orada yetişmiş; mektebi, meskeni, konservatuarı her şeyi Fatih’te olan Akif’e ilk memuriyet hayatı olan hocalığı da yine Fatih’te vermişti.2

Evin bulunduğu yer günümüzde, Şehit Mehmet Sarper Alus sk. ile Balipaşa cd.’nin kesiştiği noktada bulunuyor.

NOT: Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile ilgili olarak, Cemaleddin Server Revnakoğlu’nun notlarından oluşan ve genişçe yazılmış olan aşağıdaki kaynaklardan, onun hakkında pek bilinmeyen bilgi ve hatıralara dair bilgilere ulaşılabilir.

1 Prof. Dr. Mustafa Koç, Revnakoğlu’nun İstanbul’u, c.3, Fatih Belediyesi Kültür Yayınları, 2021.

2 Prof. Dr. Mustafa Koç, Revnakoğlu’nun İstanbul’u, c.1, Fatih Belediyesi Kültür Yayınları, 2021.