Mesih Mehmet Paşa Camii‘nin yerinde daha evvel Hasan Paşa’nın yaptırdığı bir mescit vardı. Mehmet Paşa, Hasan Paşa ile anlaşarak mescidi yıktırıp, yerine 1585-1588 yılları arasında Mimar Sinan’a yeni bir mescit yaptırmıştır. Zaman içinde harap olan mescit, 19. yüzyılda, 2. Abdülhamid Han’ın Fetva Emini Hacı Nuri Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Minberini Muhzir Mehmet Efendi koydurmak suretiyle mescit cami haline getirilmiştir. Karagümrük Mescidi, Sütçü Murat Mescidi ve Fetva Emini Camii olarak da bilinir. 1987 yılında, caminin batı tarafına, Prof. Naci Şensoy Caddesine açılan iki katlı betonarme, üzeri kiremitle örtülen bir ilave yapılmıştır. Bu ilavenin asıl camiye bitişik duvarı yapılmayarak, irtibatları sağlanmıştır. Böylece, cami iç alanı 300 m²’ye çıkmıştır. Dört beton direk üstünde olan üst mahfil, bu ilave bina ile meydana getirilmiştir. Caminin asıl kapısı Sütçü Murat Sokağı’ndadır. Bu sokaktan caminin küçük bir avlusuna girilmektedir. Avluda daha evvel şadırvan varken, ek inşaat sırasında bu kaldırılmış, avlunun altına tuvalet ve abdest alma yerleri yaptırılmıştır. Avlunun sağında, aynı tarihte yapılmış, öğrenciler için dershane, imam ve müezzin lojmanı bulunmaktadır.

Mesih Mehmet Paşa Camii‘nin duvarları kagir, kubbesi demir iskeletlidir. Bütün duvarlar çinilerle kaplanmıştır. Mihrap, minber Kütahya çinisi ile süslenmiştir. Sağdaki duvar köşesinde, ahşap korkuluklu müezzin mahalli, hemen yanından da minare kapısı bulunmaktadır. Caminin büyük kubbesinden başka küçük kubbeleri de vardır. Kubbeli cami, dıştan saçak altından başlayarak aşağıya doğru iki metre kadar inen çepeçevre ahşap kaplanmıştır. Tek şerefeli minare, ilave bina ile kubbeli olan cami arasında kalmıştır. Minare gövdesi tuğladan örülmüş olup, üzeri çimento ile sıvanmıştır. Şerefe korkulukları demir kafeslidir. Külahı ilginçtir. Mesih Mehmet Paşa Camii‘nin karşında, Küçükdeğirmen Sokak köşesinde üç gözlü Karagümrük Çeşmesi bulunmaktadır. Mehmet Paşa, 3. Murat’ın sadrazamlarındandır. 1591 yılında vefat etmiş ve Hırka-i Şerif Camii’nin yakınındaki Mesih Ali Paşa Camii’nin haziresinde gömülmüştür. İlk mescidi yaptıran Hasan Paşa ise bu caminin haziresinde yatmaktadır.