Binası 1909’da Rum Evanjelik Okulu olarak inşaya başlanmış ancak 1922’de Ecole Evangelique de Smyrne olarak tanımlanmasına rağmen eğitim tesisi olarak kullanılmamıştır. 1922 sonrasında İzmir Kız Sultanisi, daha sonra 1936 yılına kadar İnönü Kız Lisesi olarak hizmet verdi. 1925 yılı imar planında şehir parkına cepheli olması, Kız Lisesi’nin fuar komitesi tarafından İzmir Fuar’ına gelecek konuklar için konaklama tesisi/otel olarak kullanılması gündeme geldi. Uzun tartışmalar sonucunda Belediye Meclis’inden İkinci Erkek Lisesi olarak kullanılmasına karar verildi. Günümüzde halen lise olarak hizmet vermektedir.

Namık Kemal Lisesi
Kuruluş1853
Şehirİzmir
İlçeKonak
TürüAnadolu Lisesi
MüdürErcan Fidan
Müdür yardımcısıZafer Kaya
Mehmet Önal
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce (zorunlu), Almanca (seçmeli)
SınıflarLise 4 Yıl
Öğrenci sayısı923 (2023)
Öğretmen sayısı62 (2023)
AdresiMimar Sinan Mah. Doktor Mustafa Enver Bey Caddesi 1393.Sok No:2, 35220 Alsancak, Konak/İzmir
Resmî sitesiİZMİR / KONAK - Namık Kemal Lisesi
Koordinat38°25′55″K 27°08′44″D / 38.43194°K 27.14556°D / 38.43194; 27.14556

Namık Kemal Lisesi, İzmir'in en eski okullarındandır. Günümüze kadar ülke çapında tanınmış birçok mezun vermiştir. 1925-1926 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk, okulun şu anki binasını, bina İzmir Kız Lisesi tarafından kullanılırken ziyaret etmiş ve okulun hatıra defterine şu satırları yazmıştır: "İzmir Kız Lisesini ziyaretimden pek memnun oldum. Müdür hanım ve bay muallimlerin ciddi ve isabetli mesaisinin aşırı suhuletle ve takdirle görülmektedir.". Bu hatıra defteri İzmir Kız Lisesi'nin şu anki binasında saklanmaktadır.

Okulun kütüphanesinde birçok eski basım kitaplar ve ansiklopediler bulunmaktadır. Ayrıca Çanakkale Savaşı'na Anadolu'daki birçok okul gibi bu okulun öğrencileri de katılmıştır ve o yıl okul mezun vermemiştir.