Kentin kuzey yakasında yer alan Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait yapı, pronaosuna ait yıkılmış durumdaki mimari bloklar ve ayakta olan cella ön cephesiyle, kentteki anıtsal mimari örnekleri arasında önemli bir yere sahiptir. Cella kapısının önünde yer alan heykel kaidesindeki yazıta göre MS 2. yüzyıl, ikinci yarısına tarihlenir. Yazıttan anlaşıldığı üzere kaide üzerinde İmparator Marcus Aureius’a ithaf edilmiş bir heykel yer almaktadır. Kuzey-güney yönünde konumlandırılmış tapınağın cellası önünde görülmekte olan, yapının ön cephe düzenlemesine ait yapı elemanları incelendiğinde, prostylos planlı, Ion düzeninde olduğu ve cephesinde dört sütun yer aldığı anlaşılmaktadır. Günümüze ayakta ulaşabilmiş cella ön cephesinin dikdörtgen kesme taşlarla pseudoisodomik teknikte inşa edildiği görülmektedir. Cephede görülen anıtsal kapısı 4.88 m. yüksekliğindedir. Kapı lento ve söveleri incelikle işlenmiştir.

Lentosunun köşelerinde yer alan iki adet volütlü konsol dekorasyondaki detayları fark edebilmek adına önemlidir. Doğu sövenin alt bloğu ve batı sövenin lentoyu destekleyen üst kesiminde  görülen lotus-palmet dizi, Ion kymationu ve inci dizisi bezemelerinin bu bölümler dışında  görülmemesi, yapının inşasının tam olarak bitirilememiş olduğunu ortaya koyar.

Olympos Kazı Ekibi – Tapınak