Güzelçamlı, İyonyalıların döneminde “Panionion” adı ile İyonya şehir devletlerinin toplantı yeriydi. İyonyalılalar MÖ 700 yıllarında 12 şehir devletinin oluşturduğu bir federasyon kurdular. Bu federasyonun delegeleri muayyen zamanlarda Panionion adıyla bilinen Güzelçamlı’da toplanıp çok önemli politik kararlar alıyorlardı. Federasyonun geleceğini, gücünü ve etkisini arttırması ve yayması gibi kararlar ve bazı savaş kararları burada alınmıştır.

1957 – 1958 yıllarında Frankfurt Üniversitesi’nden profesör arkeolog Gerhard KLEINER yaptığı kazı çalışmalarında kayanın dış yüzeyine oyulmuş 11 basamaklı antik tiyatro şeklinde bir yapı ortaya çıkarmıştır. Kleiner, burasınının Panionion’un merkezi olduğunu ve Poseidon Helikominos’a adanmış bir sunağın bulunduğunu kanıtlamıştır (Ekrem Akurgal, Ancient Civilizations and Ruins of Turkey, sf. 115).

Panionion, meşhur Mykale Savaşı’nın yapıldığı Mykale Dağı’nın (Samson Dağı) kuzey eteğinde, Samos Adası’nın karşısındadır. Kalıntıları bugünkü Güzelçamlı sınırları içerisindeki tepenin batı eteğindedir. (Kuşadası Belediyesi)