Plaka Köprüsü
Γεφύρι Πλάκας
Yunanistan üzerinde Plaka Köprüsü
Plaka Köprüsü
Plaka Köprüsü
Köprünün Yunanistan haritasındaki konumu

Plaka Köprüsü (YunancaΓεφύρι της Πλάκας, Gefýri tis Plákas) 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Yunanistan'da yapılan tek kemerli köprüdür. Köprü, 1 Şubat 2015'te şiddetli fırtına ve sel sebebiyle yıkıldı.[1] Daha sonra restore edilerek 2020 yılında tekrar hizmete açıldı.

Köprü, Yunanistan'ın batısındaki Arta ve Yanya illerinin sınırında, Arachthos Nehri'nin üzerinde yer almaktadır. İdari açıdan ise Plaka-Raftaneon'a bağlıdır.[2] Teknik özellikleriyle Yunanistan ve Balkanlar'ın en büyük[3] Avrupa'nın ise üçüncü en büyük tek kemerli taş köprüsü olarak kabul edilmektedir.[4] Her iki yanında 6 metrelik yardımcı kemerleri de bulunan köprü "inşa etmesi en zorlu tek kemerli köprülerden biri" olarak nitelendirilmişti.[5][6]

Köprü ayrıca Arachthos Nehri'ndeki rafting ve kano sporlarının başlangıç noktası olarak kullanılmaktadır.

1. ^ "Yunanistan'da tarihi Osmanlı köprüsü yıkıldı". aljazeera.com.tr. 1 Şubat 2015. 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015.
  2. ^ Leftheris et al. (2006), s. 148
  3. ^ Hacı, Hasan (1 Şubat 2015). "Balkanların tek kemerli en büyük Osmanlı taş köprüsü yıkıldı". zaman.com.tr. 4 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015.
  4. ^ "Κατσανοχώρια: Εξώστης στον Αραχθο". ethnos.gr (Yunanca). Ethnos Online. 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2015.
  5. ^ "Plaka Bridge". culture.gr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015.
  6. ^ "Floods bring down Ottoman bridge in Balkans". hurriyetdailynews.com. 2 Şubat 2015. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015.