Barış Manço Caddesi üzerinde bulunan yalı, neo-klasik üsluba sahip, ahşap bağdadi teknikle yapılmıştır. İlk bina 18. Yy.’a ait iken bugünkü bina 19. Sonu II. Abdülhamid dönemine aittir. Kanlıca Koyu Mihrabat Körfezi’nin kuzey ucunda harem ve selamlık olarak iki binadan oluşan yapı Vecihi Paşa Yalısı olarak bilinirken, yalının selamlık bölümü daha sonra kızı Necibe Hanım’a, ondan Abbas Halim Paşa’nın kızı Prenses Rukiye’ye geçmiş, bir süre Hidiv ailesinde kalan yalı ondan da Prenses İffet Hanım’a intikal etmiştir.

Yalının harem bölümü Hazım Atıf Kuyucak tarafından satın alınarak yıktırılıp yerine üç katlı kârgir yalı yapılmış, selamlık bölümü ise Özdemir Atman tarafından satın alınarak yenilenmiştir.

Üç katlı olan yalının ilk plan özelliği barok karakterli olup, zemin servis katı olarak düzenlenmiş, diğer katlar oda ve sofa ağırlık bölmelerden oluşmaktadır. Orijinal plan özelliğine sadık kalınarak yeniden yapılan yalının sonraki restorasyonlarda bazı değişiklik ve eklemeler yapıldığı görülmektedir. Sahilhane, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 75 ile tescil edilmiştir.1

—–

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.